Türkiye İçin Gelişme Var Ama Ortalamanın Çok Altında


Türkiye İçin Gelişme Var Ama Ortalamanın Çok Altında
OECD’nin alanında en önemli yıllık raporu olarak kabul edilen ‘Eğitime Bir Bakış’, Türkiye’nin eğitim karnesini çıkarttı. Buna göre, son yıllarda eğitim harcamaları artsa da, hâlâ OECD’nin gerisinde. Okul öncesi eğitime katılım çok düşük. Türkiye’de 25-34 yaş arası nüfusun neredeyse yarısı lise mezunu değil. İşte rapordan notlar:


GENÇ YETİŞKİN NÜFUSUN YARISI LİSE MEZUNU DEĞİL
Türkiye’de 25-34 yaş arası nüfusun yüzde 44’ü liseden mezun olmadı. Bu, OECD’nin yüzde 15’lik ortalamasının oldukça gerisinde. Organizasyona üye ülkeler arasında Meksika’nın ardından bu alanda en düşük performans Türkiye’de.

Ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıklarını ortadan kaldırarak farklı para birimlerinin satın alma güçlerini eşitleyen bir değişim oranı olarak tanımlanan ‘satın alma gücü paritesi’ dikkate alındığında, ilkokuldan yükseköğretime kadar öğrenci başına yıllık ortalama 4 bin 652 dolar ayrılıyor. OECD ortalamasıysa, 10 bin 391 doları buluyor. Türkiye, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) 4.8’ini eğitime ayırırken, OECD’de bu oran yüzde 5.


ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE ORAN DÜŞÜK
Erken çocukluk eğitimine katılım 10 yılda arttı. Ancak 3-5 yaş düzeyindeki yüzde 37’lik oran, organizasyonun yüzde 86’lık ortalamasının çok uzağında. Üç yaş düzeyinde eğitim alanların oranıysa çok daha düşük. OECD’de yüzde 76; Türkiye’de ise yüzde 9. Erken çocukluk eğitiminde öğrenci başına yapılan harcamalarda da diğer ülkelerle fark dikkat çekici. Türkiye’de 3 bin 591 dolar harcanırken, OECD’de 8 bin 638 doları buluyor.


YÜKSEKÖĞRETİME KATILIM HIZLA ARTTI
25-34 yaş arası genç yetişkin nüfusta yükseköğretime katılım 2007-2017 arasında yüzde 17 arttı. 2017 verilerine göre üniversite mezunlarının oranı yüzde 32’yi bulurken, genç yetişkin nüfusta erkeklerin yüzde 31’i; kadınlarınsa yüzde 32’si üniversiteye gitti. OECD ortalaması ise yüzde 44.

Türkiye’de lise düzeyinde mesleki eğitim alan öğrencilerin oranı diğerlerini geride bıraktı. 2016 verilerine göre öğrencilerin yüzde 52’si mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olurken, OECD’de bu oran yüzde 41.

Admin

Taglar: TürkiyeİçinGelişmeOrtalamanınÇokAltında

Haberler - İlginizi çekebilecek başlıklar
8 Madde İle Günümüz Ergenleri

Ergenlik, insanların gelişim sürecindeki zorlu ve önemli süreçlerden biri. Ergen çocuk sahibi olan ailelere bu konuda büyük görevler düşüyor.

Annesiyle Aynı Okulda Ders Veriyor!

Avcılar’daki Ali Karay Ortaokulu’nda anne Hazel Kahraman ile oğlu Kamuran Kahraman, fen bilgisi dersi veriyor. Kamuran Kahraman, “İnsan 30 yıllık annesine Hocam diyemiyor” dedi.

Babalar Çocuklarıyla Oynamasını Bilmiyor

İstanbul’da bir vakıf üniversitesinin yaptığı araştırmaya göre babaların büyük çoğunluğu, çocuklarıyla nasıl oyun oynaması gerektiğini bilmiyor. Üstelik eğitim düzeyine göre değişmiyor.

2018 YKS Yerleştirme Analizi: Zirvede Rekabet Kızıştı

Yaklaşık iki milyon öğrencinin merakla beklediği 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, ÖSYM ve YÖK 31 Ağustos’da sınavla ilgili veriler yayınladı.

Akademisyenlere, Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi

YÖKAK tarafından, Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının değerlendirmesini yapacak yaklaşık 600 akademisyene, ‘Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi’ verildi. YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, "Kurumsal Dış Değerlendirme Pr

Az Bilinen Bölümler Gerontoloji, Rekreasyon, Aktüerya


Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin