Sizi Geleceğe Taşıyacak 5 Duygusal Beceri


Sizi Geleceğe Taşıyacak 5 Duygusal Beceri
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), dünyada kafa karışıklığı yaşanan duygusal ve sosyal becerilerin ne olduğu sorununa yayınladığı bir rehberle açıklık getirdi. Organizasyon belirlediği beş beceriyi ‘görev performansı’, ‘açık fikirlilik’, ‘dışa dönüklük’, ‘işbirlikçilik’ ve ‘duygusal denge’ olarak sıralıyor. OECD’nin analizine göre, bunlara sahip öğrencilerin akademik performansı artıyor. Ayrıca çocuklar daha mutlu bireylere dönüşüyor ve iyi bir kariyere sahip olma şansı yükseliyor. Gelin beş beceriye göz atalım:

ZAMANINDA BÄ°TÄ°RÄ°N

1- GÖREV PERFORMANSI: ‘BaÅŸarı için motivasyon’, ‘kendi kendini kontrol edebilme’, ‘sorumluluk’ ve ‘ısrarcılık’ ÅŸeklindeki dört alt beceriden oluÅŸuyor. BaÅŸarı için motivasyon, bireyin kendine yüksek standartlar belirlemesi ve bunlar için sıkı çalışabilmesi anlamına geliyor. Kendi kendini kontrol etme, odaklanmayı sürdürebilme ve hazzı erteleyebilme gibi davranışları kapsıyor. Sorumluluk baÅŸkalarına verilen sözleri yerine getirebilmeye iÅŸaret ederken ısrarcılık bir çalışmada sonuna kadar gidebilme anlamına geliyor. ABD’de 2007’de liselerde yapılan bir araÅŸtırma özellikle baÅŸarı için motivasyon saÄŸlayabilen öğrencilerin çok net ÅŸekilde performanslarının daha iyi olduÄŸunu ortaya koydu. Sorumluluk, disiplin ve kendini kontrol edebilme gibi diÄŸer becerilerin de ders baÅŸarısı üzerindeki olumlu etkisi tespit edildi.

BAŞKA GÖRÜŞLERİ KEŞFE ÇIKIN

2- AÇIK FÄ°KÄ°RLÄ°LÄ°K: OECD bunu yeni deneyimlere açık olma olarak tanımlıyor. ‘Merak’, ‘yaratıcılık’, ‘kültürel esneklik-tolerans’ olarak üç alt beceriden oluÅŸuyor. Merak yeni fikre ilgi duymak ve öğrenme aÅŸkı; yaratıcılık özgün fikirler üretebilmek ve kültürel esneklik ise farklı bakış açılarına, deÄŸerlere karşı açık olma durumu olarak özetleniyor. Çok net ÅŸekilde bu becerilere sahip gençler, akademik açıdan daha baÅŸarılı oluyor. Açık fikirli bir çocuÄŸun entelektüel merakı da artıyor. Bu da biliÅŸsel becerilerinin geliÅŸimini olumlu etkiliyor.

3- DIÅžA DÖNÃœKLÃœK: ‘Enerjik olma’, ‘iddialılık’ ve ‘sosyallik’ olarak üç alt beceriye ayrılıyor. Enerji, tüm gün boyunca çeÅŸitli iÅŸleri sürdürebilmeye iÅŸaret ediyor. Ä°ddialılık ise liderlik görevini üstlenebilme ve davranışları etkileyebilme anlamına geliyor.

ÇEVRE MUTLULUĞUNU ÖNEMSEYİN

4- KABUL GÖREBÄ°LME: BaÅŸkaları tarafından kabul edilme becerisinde empati, iÅŸbirlikçilik ve güven öne çıkıyor. Empati baÅŸkalarının mutluluÄŸunu önemseme, iÅŸbirlikçilik insanlarla uyumlu yaÅŸayabilme ve güven diÄŸerlerinin iyi niyete sahip olduÄŸunu varsayma olarak tanımlanıyor. OECD, baÅŸkaları tarafından kabul edilebilen insanların özellikle görevlerde pozitif sosyal yararlar saÄŸlayarak, baÅŸarıyı arttırdığını belirtiyor.

5- DUYGUSAL DENGE: Okulda, iÅŸte veya ailede duygusal denge bugün en çok aranan becerilerden. Stresin herkesin yaÅŸamında neredeyse kronik hale geldiÄŸi günümüzde OECD duygusal dengenin çocuk ve gençler için önemine dikkat çekiyor. Bu, üç alt beceriye ayırılıyor: ‘Stres direnci’, ‘duygusal kontrol’ ve ‘iyimserlik’. Stres direnci, kaygıyı yönetmek olarak nitelendirilirken optimizm ve duygusal kontrol de olmazsa olmazlar arasında gösteriliyor.

Admin

Taglar: SiziGeleceğeTaşıyacakDuygusalBeceri

Haberler - İlginizi çekebilecek başlıklar
2018 YKS Yerleştirme Analizi: Zirvede Rekabet Kızıştı

Yaklaşık iki milyon öğrencinin merakla beklediği 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, ÖSYM ve YÖK 31 Ağustos’da sınavla ilgili veriler yayınladı.

8 Madde İle Günümüz Ergenleri

Ergenlik, insanların gelişim sürecindeki zorlu ve önemli süreçlerden biri. Ergen çocuk sahibi olan ailelere bu konuda büyük görevler düşüyor.

Akademisyenlere, Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi

YÖKAK tarafından, Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının değerlendirmesini yapacak yaklaşık 600 akademisyene, ‘Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi’ verildi. YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, "Kurumsal Dış Değerlendirme Pr

Az Bilinen Bölümler Gerontoloji, Rekreasyon, Aktüerya
Basketbol Seferberliği Potasız Okul Kalmayacak

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) liderliğinde 81 ildeki ilk ve ortaokullarda basketbol seferberliği başlatılıyor. Milli Eğitim ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının desteğiyle hayata geçirilen ‘Haydi Sahaya Projesi’nin hedefiyse, Türkiy

Çocuklar İngilizce Eğitimine Ne Zaman Başlamalı

İngilizce global bir dil bu nedenle aileler çocuklarının iyi derecede İngilizce öğrenebilmesi için okul öncesinden itibaren yabancı dil eğitimine önem vermeye başlıyor.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin