Çıbanotu (Yavşanotu) Faydaları


Çıbanotu (Yavşanotu) Faydaları
Yavşanotu diye de bilinir.
Kuru toprağı sever.
Ormanda ağaçların kesilmiş olduğu yerlerde, çitlerin diplerinde, hendeklerde, yol ve orman kıyılarında yetişir.
Toprağın üstünde yatan tüylü ve sürüngen sapındaki, kenarları dişli yaprakları güneş gibi parlar.
Başını yukarı doğru kaldırmış olan çiçek başağındaki çiçekler, açık mavimenekşe rengindedir.
Yaprakları dokunulduğunda, saptan kolayca ayrılırlar.
Çiçeklenme zamanı, Mayıstan Ağustosa kadardır.
Üstünde çiçeklerin açmış olduğu, sap bölümü toplanır.
En etkili olan bitkiler, orman kıyılarında ve meşe ağaçlarının altında yetişenleridir.

* Kolesterol yüksekliğine iyi gelir. Günde iki fincan Çıbanotu çayı 6 ay kadar içilmelidir. Kan temizleyici etkisi vardır.

* Egzamalara, deri hastalıklarına iyi gelir. Taze ısırganotu yaprakları ile birlikte kullanılır. Çiçeklenme zamanındaki taze bitki özsuyu hazırlanarak, günde iki veya üç çay kaşığı dolusu alınır.

* Kaşıntılarda, mide ve barsak rahatsızlıklarında kullanılır.

* Sarılık, karaciğer ve dalak rahatsızlıklarında kullanılır. 50gr. Hindiba kökü,  25gr yabani Hindiba, 25gr Asperül (İnci çiçeği) 50gr Çıbanotu. Bu bitkiler ince kıyılarak iyice harman edilir. Gün boyunca iki fincan iki hafta süresince içilir.

* Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Zihinsel çalışma içinde olanlar da geceleri yatmadan önce birer fincan içilir. Kereviz kökü ile karıştırılarak ta kullanılır.

* Belleği güçlendirir, baş dönmelerini giderir.

* Göğüs hastalıklarında, Ciğerotu, Öksürükotu yaprakları, Dar yapraklı Sinirotu ve Çıbanotun dan eşit olarak hazırlanır.. Bu çay bal yada haşlama suyunda eritilmiş nöbet şekeri ile tatlandırılabilir.

* Yara ve iltihaplı yaralar, özellikle baldır kemiği üstündeki yaralarda; yara önce kaynatılmış bitki suyu ile iyice yıkanır, gecede taze demlenmiş çaya batırılmış bir kompres yaranın üstüne uygulanır ve yara sıcak kalacak şekilde örtülür.

* Romatizma ve niks hastaları çıbanotu tentürünü dıştan firiksiyonla, içten günde 15 damla, biraz su ile inceltilip içilerek kullanılır.

* Her yıl taze toplanmış çıbanotu çayı bir müddet içilirse, atardamar sertliğini azaltır, kanı temizler, hastalıklardan korur ve bedene esneklik verir.

KULLANIM BİÇİMLERİ

Çay hazırlamak: Bir fincan suya bir çay kaşığı dolusu bitki, yalnızca haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir.
Bitki özsuyu: Çiçek salkımlarının sapları yıkanıp kurumadan meyve sıkacağı ile sıkılır. Elde edilen özsu küçük şişelere konularak buzdolabında saklanır. Bitki tentürü: İki avuç dolusu, çiçek açmış ince kıyılmış bitki bir litre konyağa eklenip 14 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletilir.

Admin

Taglar: ÇıbanotuYavşanotuFaydaları

Şifalı Bitkiler - İlginizi çekebilecek başlıklar
Cibes Otu Faydaları

Cibes Otu Faydaları Nelerdir?

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Çiriş Otu Faydaları

Çiriş Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Adaçayı Faydaları

Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru

Altınbaşak Otu Faydaları

Bu bitki hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda, ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir. Tüylü ve altın sarısı çiçeklerle bezeli sapı 80 cm kadar yükselebilir. Çiçekleri Temmuzdan Ekim’e kadar toplanabilir.

Anason Otu (Çayı) Faydaları

Maydanoz türünde bir bitkidir. Beyaza çalan yaprakları, meyvesinde iki tane birbirine yapışık şifalı tohumlarının kendine özgü kokusu vardır.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin