Civan Perçemi Otu Faydaları


Civan Perçemi Otu Faydaları
Akbaşlı, Barsamotu, Binbiryaprakotu ve Kandilliçiçeği diyede bilinir.Bitki çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kenarlarında ve tahıl tarlalarının kıyılarında kümeler halinde yetişir. Mayıs ve Ekim ayları arasında çiçek açar. Boyu 10-100 cm arasındadır. Çiçekleri genellikle beyaz yada sarı bazen de pembesi olur. Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yayar. Çiçekler güneşin en etkili olduğu saatte toplanılmalıdır. Çünkü o sıralarda eterli yağları ve şifalı gücü doruk noktasındadır. Maviye çalan yaprakları uzun ve tek parçalıdır. Şifası körpe yapraklarında ve yeni açmış çiçeklerindedir. Bunlar gölgede kurutularak saklanır. Kökü toprağıyla çıkarılıp bahçede yetiştirilebilir. Civanperçemi papatya gibi

Cham-Azulen adlı bir aktif madde ve Achillein ihtiva eder.

* Ergenlik ve menopoz dönemindeki aşırı ve düzensiz adet kanamalarında oldukça etkilidir.Menopozdaki psikolojiyi rahatlatır.

* Civanperçeminin kurutulmuş çiçekleri ve yapraklı dalları kaynatılarak demlenir ve günde2-3 bardak içilir.



* Kadınların beyaz akıntısını tedavi eder.Rahim kanserlerinde civanperçemi çayı içilir.Yumurtalık iltihaplarında ve miyomlar da ,rahim kanamalarında oturma banyoları faydalıdır.Prolapsus(rahim sarkması)da uzunca bir süre oturma banyoları alınır.Ayrıca günde 4 fincan Aslanpençesi çayı içilir ve Çoban Çantası tentürü ile rahim civarına vajinadan yukarı doğru masaj yapılır.İlk adetini göremeyen genç kızların adet kanamalarını başlatır. Dört hafta boyunca her sabah aç karnına 1 bardak Civanperçemi çayı içilir. Vajinal kaşıntılarda bitkinin kaynama suyu ile vajina yıkanır ve banyo alınır.

* İdrar söktürücüdür. Böbreklerin düzenli çalışmasını, böbrek taşlarının düşmesini sağlar. Yaşlı kişilerin ve çocukların yatağa işemelerine karşı çayının içilmesi ve banyolarının alınması da faydalıdır. 10 yaşından büyüklerin ve hasta güçsüz yaşlıların altını ıslattığı durumlarda;1 çorba kaşığı Civanperçemi, 2 çorba kaşığı Selvi kozalağı,4 bardak suda kaynatılır (10dk) dinlendirilir.Günde 2 fincan içilir .

* İştah açıcı, gaz söktürücüdür.Mide kanamalarında,yanmalarında ve mide kramplarıyla,mide ve bağırsak iltihaplarına da iyi gelir. Bağırsak, beze çalışmalarını düzenleyerek dışkılamayı kolaylaştırır.Hazımsızlığa faydalıdır.

20 gr Civanperçemi çiçeğini 1lt suda 10’dk kaynatılarak hazırlanan çay sabah, öğle,akşam yemekten sonra yarımşar kahve fincanı içilir.

* Safra salgısını artırır, Civanperçeminden elde edilen yağ mide ve safra kesesi ifrazatını çoğaltır.

* Yara iyileştirici etkiye sahiptir. Ülser, kesik, çatlak, yanıklar da kullanılır. Bitkiden hazırlanan merhemler yara, çıban ve donma tehlikesi geçiren uzuvlara sürülür.
   - Taze Civanperçemi ezilerek sirke içinde muhafaza edilerek yara ve yanıklarda kullanılır.
   - Ezilen taze civanperçemi yaprakları, taze tuzsuz tereyağı ile karıştırılarak çıbanların üzerine sarılır.
   - Su içinde birkaç gün bekletilen civanperçemi yaralara sarılırsa iyileşme sağlanır.

* Zona (kol ve bacaklardaki sinir iltihapları) hastalığında Civanperçemi katkısıyla yapılan kol ve bacak banyoları oldukça rahatlatıcıdır.

* Basur için faydalıdır.Taze yapraklarının sıkılmasıyla elde edilen özüt bir tülbent ile yaranın yada basur memesinin üzerine konur, pansuman günde 2-3 defa değiştirilir. Civanperçemi çiçeklerinden elde edilen merhemde oldukça etkilidir. (Kullanım biçimine bak)

* Soğuk algınlığına, öksürüğe, balgam söktürmeye iyi gelir. 30 gr Civan Perçemi çiçeği 1 litre suda çay gibi kaynatılarak günde birkaç kez birer fincan içilir. Ateş düşürücü ve ağrı kesicidir, akciğer kanamalarının durdurulmasında etkilidir.

* Eğir kökü ile birlikte kullanıldığında akciğer kanserieni iyileştirebilir. Eğir kökü gün boyunca çiğnenir ve Civanperçemi çayı sabah-akşam günde iki fincan yudumlanarak içilir.

* Sırt ve romatizma ağrılarında bitki çayı sıcak olarak içilir.

* Kanı temizler ve kansızlığa iyi gelir. Kemik iliğini etkiler ve kan üretimini düzene sokar. Bu durumlarda çayı içilir, banyolar alınır, tentürü kullanılır. Kan dolaşımını ve kalp atışlarını düzene sokar. Koroner yetmezlikte önerilebilir. Karaciğer rahatsızlıklarına,bağırsak parazitlerine,gut şikayetlerine iyi gelir.

* İshal kesicidir,mikrop öldürücüdür,burun kanamalarında,göğüs uçlarındaki sivilcelerin giderilmesinde merhem olarak kullanılır.

* Kafa içi kan basıncının arttığı durumlarda baş dönmesi,bulantı,göz sulanması eşiğindeki göz rahatsızlıkları, önerilir.Hava şartlarından kaynaklanan migren krizi yudumlanarak içilen sıcak bir fincan bitki çayı ile geçiştirilebilir.Düzenli olarak içilen bitki çayı ile migren tamamen iyileştirilebilir.

* Sinir sisteminin tedavisinde demleme çayın içine birkaç yaprak oğulotu(melisa),bir tutam papatya çiçeği katılmalıdır. Civan perçemi ezilerek banyo suyuna karıştırılarak sinir ağrılarına iyi gelir.

* Diş çıkaran çocuklara çaydan her akşam 1 kahve fincanı içirilmelidir.

* Cilt bakımında: Civanperçemi kaynatılıp demlenmiş suyu çok faydalıdır. Kaynatılmış su ile ciltteki sivilceler, ergenlik ve cerahatli yaralar yıkanır, günde birkaç kez uygulanabilir. 15-20 gün devam edilir. Civanperçemi çiçekleri kaynatılıp buharına tutulan yüz güzelleşir, temizlenir ve kaygan bir hal alır.

* UYARI: Çay ışık görmeyen bir yerde saklanmalıdır. Yoksa kararır ve bozulur.Fazla miktarda kullanıldığı taktirde zehirlenmelere sebebiyet verebilir.

KULLANIM BİÇİMLERİ
Çay hazırlamak: Bir çay kaşığı dolusu bitki, bir fincan kaynar suda haşlanır, ve demlenmesi için kısaca beklenir.

Bitki ten türü: Güneşte toplanmış Civanperçemi çiçekleri, gevşek olarak, geniş ağızlı bir şişeye doldurulur ve üstüne, çiçekleri örtecek şekilde konyak eklenir,14 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletildikten sonra süzülür.
Merhem hazırlamak: 90gr tuzsuz tereyağı veya iç yağı tavada iyice kızdırılır.İnce kıyılmış çiçekler ve 15 Ahududu yaprağı tavaya atılır , çıtırdamaya başlayınca karıştırılır ve tava ocaktan alınarak ağzı kapalı bir yere kaldırılır. Ertesi gün hafifçe ısıtılır bir keten bezinde sıkılır ve hazırlanmış temiz kaplara doldurulur. Buzdolabında saklanmalıdır!

Oturma banyo katkısı: 100gr Civanperçemi (sap ve çiçekler) soğuk suda gece boyunca bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve banyo suyuna ekletilir.(genel bölümdeki, oturma banyolarına bak.) Losyon, banyo, lavman ve antiseptik olarak, bir litre suya bir avuç yaprak ve çiçek konur. Bütün kısımları ezilir ve bir bezden geçirilerek öz suyu çıkarılırsa, sivilce ve kırmızılıklar meydana gelinceye kadar kullanılır.

Admin

Taglar: CivanPerçemiFaydaları

Şifalı Bitkiler - İlginizi çekebilecek başlıklar
Cibes Otu Faydaları

Cibes Otu Faydaları Nelerdir?

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Çiriş Otu Faydaları

Çiriş Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Adaçayı Faydaları

Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru

Altınbaşak Otu Faydaları

Bu bitki hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda, ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir. Tüylü ve altın sarısı çiçeklerle bezeli sapı 80 cm kadar yükselebilir. Çiçekleri Temmuzdan Ekim’e kadar toplanabilir.

Anason Otu (Çayı) Faydaları

Maydanoz türünde bir bitkidir. Beyaza çalan yaprakları, meyvesinde iki tane birbirine yapışık şifalı tohumlarının kendine özgü kokusu vardır.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin