-
İyidere » Yapraklar İlkokulu
Yapraklar Mah. Çiftlik Cad. No: 70 İç Kapı No: 1 İyidere / Rize
-
İyidere » Yapraklar Ortaokulu
Yapraklar Mah. Çiftlik Cad. No: 70 İç Kapı No: 1 İyidere / Rize
-
Beyincik Yaprakları
anat. Beyindeki gyri'nin karşılığı olan beyincikteki kabartılar, foliya serebelli.
-
Çanak Yapraklar
Çiçekli bitkilerde, çiçeğin en dış halkasını oluşturan, genellikle yeşil renkli, çiçek
-
Dal Ve Yapraklar
Bazı ağaçların, odunumsu asmaların budanmaları sırasında ele geçen veya sistemli olarak hay
-
Lahana Yaprakları
Lahana bitkisinin yaprakları. Diğer yeşil yemlere nazaran protein ve enerji yönünden daha iyi o
-
Pancar Yaprakları
Hayvanlar tarafından sevilerek tüketilen, protein bakımından zengin, oksalik asit taşıdığı
-
Yapraklarını Döken Ağaçlar
Kuraklık ya da soğuk gibi mevsimlik iklim değişmelerine uyan ve bu dönem süresince dinlenmeye
-
Yapraklarını Dökmeyen Ağaçlar
Yıl boyunca nemli ve sıcak, iklim ayrımı olmayan eşleksel bölgelerde ya da ılıman kuşağın
Bu bitkinin değişik türleri vardır:Tırmanca Yoğurtotu (Galium aparina) tarlalarda,çayırlarda ve çit kıyılarında bolca yetişir ve çiftçiler tarafından zararlı ot olarak bilinir. 60-160 cm boyundaki bitkinin yaprakları halka dizilişlidir.
Limonu andıran kokusu vardır. Kurutulmuş yapraklarından hazırlanan infusyon, yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sahiptir.
Nanenin gövde ve yapraklarından su buharı damıtımıyla uçucu bir yağ olan nane esansı elde edilir. Nane ruhu denen bu esans hafif antiseptik, ferahlatıcı, bulantı kesici olarak bir şeker parçası üzerine 2-10 damla damlatılarak alınır. Ku
Temreotu olarak ta bilinir. 30-80 cm yüksekliğindeki bitki, Mayıstan sonbahar ortalarına kadar çiçeklenir. Yapraklarının uçları dişlidir ve meşe yapraklarına benzer.
Küçük yapraklı Ebegümeci (Malva vulgaris) ve büyük yapraklı ( Malva grandifolia) ve başka değişik cinsleri genellikle çiçek ve sebze bahçelerinde, insanların yaşadıkları yerlerin yakınlarında yetişir. Bu bitkiler, yapraklarında, çi
Kuru toprağı sever. Ormanda ağaçların kesilmiş olduğu yerlerde, çitlerin diplerinde, hendeklerde, yol ve orman kıyılarında yetişir. Toprağın üstünde yatan tüylü ve sürüngen sapındaki, kenarları dişli yaprakları güneş gibi parlar.
Haziran ve Eylül ayları arasında yaprakları toplanır, havadar, gölgelik yerlerde kurutulur. Ekim ayında yeşil meyvesinin kabukları şifa için kullanılır. Ceviz yapraklarında Juglon adlı aktif bir madde vardır.
Yapraklarda, gövdede ve köklerde boşaltım. Kara bitkilerinde üç farklı organ sayesinde boşaltım gerçekleştirilebilir.
Altıncık, Ölçüçiçeği, Tıbbi Öküzgözü, Tıbbi Nergis olarak ta bilinir. Sapı ve yaprakları etlidir , tutulduğunda, sanki yapışkanmış duygusu verir. Sabahları saat yediden sonra da çiçekleri kapalı kalmayı sürdürdüklerinde, o
Maydanoz türünde bir bitkidir. Beyaza çalan yaprakları, meyvesinde iki tane birbirine yapışık şifalı tohumlarının kendine özgü kokusu vardır.