Ambulans ve Acil Bakım Teknisyenliği Bölümü


Ambulans ve Acil Bakım Teknisyenliği Bölümü
Ambulans ve Acil Bakım Teknisyenliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.
 
Kaza, yangın gibi felaketler sonucunda yaralananlarla, kalp krizi, felç, solunum yetersizliği gibi nedenlerle birden bire hastalanan insanları, gerektiğinde bulundukları yerde ilk tedavilerini yapıp, güvenli bir şekilde hastanelerin acil servisine getiren kişidir.
 
Görevler:
İntravenöz girişim yapmak, Hastaneye ulaşıncaya kadar, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmak, Oksijen uygulaması yapmak, Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak, Kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon yapmak, Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak, Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak, Monitörizasyon ve defibrilasyon uygulamak, Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak, Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak, Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olmak, 
 
Mesleğin Gerektirdiği Özelikler:
Ambulans ve acil bakım teknikeri olmak isteyenlerin;Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı,Hasta ve zayıf insanlara yardım etmekten hoşlanan,Bedence sağlıklı ve güçlü,Çabuk ve doğru karar verebilen,Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,Dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü,Başkaları ile iyi iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekir.
 
Çalışma Ortamı ve Koşulları:
Ambulans ve acil bakım teknikerinin çalışma ortamı çok çeşitlidir. Kaza ve yangın yerlerine gittiğinde tehlike ile karşılaşabilir. Ambulans ve acil bakım teknikeri görevini yaparken polis, jandarma ve itfaiye gibi ekip mensuplarıyla, hasta yakınlarıyla ve diğer sağlık personeli ile iletişim halindedir.
 
Çalışma Alanları ve İş Bulma İmkanları:
Ambulans ve acil bakım teknikerleri, üniversite ve devlet hastaneleri ile özel sağlık kuruluşlarının ambulans servisleri ve işyeri acil yardım ünitelerinde çalışırlar. Mesleki eğitimin az sayıda üniversitede verilmesi ve öğrenci kontenjanlarının düşük olması nedeniyle mezun olan öğrenciler iş bulma konusunda fazla zorlanmamaktadır. Kazalar sonrası ilk yardım, kurtarma ve taşıma hizmetlerindeki yetersizlik nedeniyle meydana gelen can kaybı ve sakatlıklar göz önüne alındığında “Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği” nin önemi daha iyi anlaşılmaktadır.

Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler:
Meslek liselerinin Acil tıp teknisyenliği, ilk yardım ve acil bakım teknisyenliği, yaşlı hizmetleri ile hasta ve yaşlı hizmetleri bölümünü bitirenler yükseköğrenim kurumlarının ilk ve acil yardım (paramedik) önlisans bölümüne sınavsız geçebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa, ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.
 
Eğitim Süresi ve İçeriği:
İlk ve acil yardım önlisans programı iki yıllıktır. Bu programın amacı, sağlık kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmeti veren birimlerinde görev yapacak nitelikli insan gücü yetiştirmektir. İlk ve Acil Yardım programının I. Sınıf yaz döneminde 30 iş günü ve II. Sınıf yaz döneminde 20 günlük zorunlu uygulaması ve II. Sınıfın Bahar yarıyıl döneminde de haftada 5 gün olmak üzere 14 hafta hastane uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca öğretim programı gereği ikinci sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması nedeniyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları gerekir.Bu program mezunları Sağlık Teknikeri ünvanı almaktadır.BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMUMeslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen yüksek öğrenim ve harç kredisinden ve yurtlarından faydalanabilirler. Öğrenimleri sırasında sürücü ehliyeti almak zorunda olan öğrenciler sürücü kursu ücretini kendileri öderler.
 
Meslekte İleleme:
Paramedik önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları taktirde Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ile Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. 
 

Admin


Taglar: AmbulansAcilBakımTeknisyenliğiBölümü

Meslek Rehberi - İlginizi çekebilecek başlıklar
Amerikan Kültür ve Edebiyatı Bölümü

Amerikan Kültür ve Edebiyatı; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Anaokulu Öğretmenliği Bölümü

Anaokulu Öğretmenliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Anestezi Bölümü

Anestezi; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Adalet Bölümü

Adalet; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Ağaç İşleri Bölümü

Ağaç İşleri; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin