Aktüerya Bölümü


Aktüerya Bölümü
Aktüerya; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.
 

Aktüerya insanların, doÄŸum, ölüm, hastalık, sakatlık, emeklilik gibi yaÅŸamını; yangın, kaza, deprem, sel, hırsızlık gibi mal varlığını etkileyen rastgeleliÄŸe baÄŸlı, öngörülemeyen olaylarla ve bu olayların finansal etkileriyle ilgilenir. Aktüerya bilimcileri bu tür olayların oluÅŸma riskini analiz etmek, olasılıklarını tahmin etmek ve bu olayların finansal etkilerini hafifletici güvenlik programları oluÅŸturmak üzere eÄŸitilirler. 
 
Görevleri:
Aktüerler risk ölçme ve yönetme konusunda uzman oldukları için hemen hemen her şirkette görev alırlar. Aktüerlerin başlıca görevi sigorta programları hazırlamaktır.
Sigorta yapılan insan, mal, eÅŸya vb. ortaya çıkan kayıp ve hasar miktarlarını hesaplar, 
Yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına bakarak bunların gelecekte ortaya çıkabilme olasılığını hesaplar, 
Sonuçları tablo ve grafiklerle gösterir, 
Tablo ve grafiklere dayanarak çalıştığı sigorta ÅŸirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerinin tarifelerini belirler, 
Yedek kaynak ve kâr paylarını hesaplar, 
Sigorta şirketinin finansal raporlarını hazırlar.
 
Gerekli Özellikler:
Aktüerya matematik, hukuk ve finans bilimlerinin birleştiği alan olduğu için aktüer olmak isteyenler çok yönlü ve bu üç alana da hitap eden özelliklere sahip olması gerekir. Aktüer olmak isteyenlerin;
Analitik düşünme gücüne sahip, 
Matematik ve ekonomiyle ilgili ve bu alanlarda baÅŸarılı, 
Ayrıntıyla ilgilenmekten sıkılmayan, 
Dikkatli ve yeniliklere açık, 
Sabırlı, 
İnsanlarla iletişiminde sorunu olmayan kimseler olmaları gerekir.
 
Nasıl Bir İş Ortamında Çalışırlar:
Aktüer; büro ortamında ve çeşitli kuruluşların sigortacılık işlemlerini gerçekleştirebilmek için aktif olarak diğer kuruluşlarda çalışan bireylerle ve çalışma arkadaşları ile iletişim halindedir. Birinci derecede sayısal verilerle uğraşır. Çalışma saatleri düzenli olup hafta sonu çalışması ve fazla mesai yapılması söz konusudur.
 
Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları:
Sigortacılık ve risk yönetimi ülkemizde hızla geliÅŸmekte ve çeÅŸitlenmektedir. 
Hayatta oluÅŸabilecek tüm risklere karşı koruyucu ve telafi edici önlemlerin alınmasına yönelik ihtiyaçların belirlenmesi ve çeÅŸitlenmesi, sosyal güvenlik kuruluÅŸlarının sunmuÅŸ olduÄŸu hizmetlere talebi arttırmıştır. 
Buna paralel olarak bu alanda geniÅŸ bir istihdam alanı oluÅŸmuÅŸtur.Bu piyasada çok önemli sayılabilecek rekabet yaÅŸanmaktadır. Aktüerlik mesleÄŸinde fazla eleman yetiÅŸmediÄŸi için meslek elemanlarının iÅŸsiz kalma riski yoktur. 
Meslek elemanları ekonominin tüm sektörlerinde çalışabilirler. Sigorta ÅŸirketlerinde, bankacılık sektöründe ve sosyal güvenlik kuruluÅŸlarında rahatlıkla iÅŸ bulabilirler. 
 
EÄŸitimi:
Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) aktüerya lisans programı için fakültelerde yeterli Sayısal 2 (SAY 2) puanı yüksekokullarda Sayısal 1 (SAY 1) puanı almak gerekmektedir.
 
Okutulan Dersler:
Meslek eğitim süresi 4 yıl olup öğretim süresince; Hukuk, Matematik, Ekonomi, Muhasebe, Sosyal Politika ve Maliye’nin yanı sıra Kaza, Hayat, Sağlık, Nakliyat vb. Sigortalar ile Sigorta Hukuku, Sigorta Mevzuatı, Sigorta İşletmeciliği ve Pazarlaması, Sigorta Muhasebesi gibi meslek derslerini alırlar.
 
Meslekte Ä°lerleme:
Meslek elemanları; gösterdikleri performansa bağlı olarak aktüerlikten bulundukları sigorta ya da banka sistemi ile şirketin büyüklüğü oranında finansal danışman, yönetici yardımcılığı ve müdürlüğe yükselebilirler. Ayrıca kendi işlerini de kurabilirler.
"Lisans" eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilirler, araştırma görevlisi olabilirler ve akademik kariyer yapabilirler.
Mezunlar ulusal ya da uluslar arası aktüerlik sınavlarına girerek Aktüerlik YönetmeliÄŸi’nin öngördüğü koÅŸulları yerine getirdikleri takdirde, imza yetkisine sahip aktüer olabilirler. 
 
Aktüerlerden gençlere:
Gülçin Dinçer- Ä°stanbul Ãœniversitesi mezunu: Aktüerya sürekli geliÅŸen bir meslek, aktüer sayısı da buna paralel olarak artacaktır. Avrupa BirliÄŸi’ne girdikten sonra da Avrupa standartları yerleÅŸecek. Bu nedenle, Avrupa’daki meslektaÅŸlarımıza yetiÅŸebilmek açısından ne kadar çok geliÅŸmiÅŸ ve eÄŸitimli genç insanı aramıza alabilirsek bizim için o kadar büyük katkı olacaktır. 
Aktüerya sadece Türkiye’de deÄŸil, yurtdışında da çalışma imkânı sunan bir branÅŸ. Yurtdışında aktüerler çok kabul gören insanlar. 
Gençler bu mesleÄŸe biraz ilgi duyuyorlarsa sektörle iletiÅŸim içinde olmalarını tavsiye ederim. Sektörün geliÅŸimini irdeleyerek, nerede çalışmak istediklerine dair bir hedef koyarak o hedefi yakalamak için uÄŸraÅŸsınlar. 4 yıllık bir eÄŸitim sonucunda alınan bilgilerin nerede kullanılacağını sorgulayarak yukarı çıkarlarsa o zaman çok iyi yerlere gelebilirler. 
Zeka Birman- DoÄŸu Akdeniz Ãœniversitesi mezunu: Aktüerlerin ÅŸirketlerin finansal saÄŸlamlığı açısından çok büyük bir katkısı olabileceÄŸini düşünüyorum. Aktüerler ileride olabilecek ekonomik olayların ne gibi etkileri olabileceÄŸini görebiliyor, bir model yaratabiliyor ve ileriye dönük projeksiyonlar üretebiliyorlar. 
Ayrıca kamu kurumlarına da katkıda bulunabilirler. Mesela bugün SSK’da aktüeryal dengeden bahsediliyor, yani SSK’nın şu anda elde ettiği gelirler ve artı rezervleri ilerideki giderleri karşılayacak kadar yeterli mi bunu bilmek istiyorlar. Bu da önemli bir alan.

Admin

Taglar: AktüeryaBölümü

Meslek Rehberi - İlginizi çekebilecek başlıklar
Alman Dil ve Edebiyatı Bölümü

Alman Dil ve Edebiyatı; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Almanca Öğretmenliği Bölümü

Almanca Öğretmenliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Ambulans ve Acil Bakım Teknisyenliği Bölümü

Ambulans ve Acil Bakım Teknisyenliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Adalet Bölümü

Adalet; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Ağaç İşleri Bölümü

Ağaç İşleri; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin