9. Sınıf Tarih Notları

Tarih Öğretmeni Murat Kılınç
9. Sınıf Tarih 1 Ders Notları

  1. Tarih Bilimine Giriş

    Tartışma sorusu: Sizce tarih nedir? İnsan neden tarihi merak eder ve incelemek ihtiyacı duyar? Siz geçmişinizi anne babanızın çocukluğunu,dedelerinizi, soyunuzun nereden geldiğini,yaşadığınız bölgede geçmişte kimlerin nasıl bir yaşam

  2. Tarih Biliminin Yöntem Basamakları

    Terkip, Tenkit, Tahlil, Tasnif, Tarama. Zamana göre sınıflandırma, Mekana göre sınıflandırma, Konuya göre sınıflandırma.

  3. Türklerin Kullandığı Takvimler

    12 Hayvanlı Takvim. Hicri Takvim. Celali Takvim. Rumi (Mali) Takvim. Miladi Takvim

  4. Tarih Öğreniminin Önemi

    Sizce neden tarih dersi görüyorsunuz? Geçmişi bilmek bize ne kazandırır? Bir musibet bin nasihatten iyidir sözünü nasıl yorumlarsınız?

  5. Tarih Yazıcılığı

    İçinizde günlük tutan var mı? Neden günlük tutarsınız? İnsanlar tarih boyunca yaşadıklarını kaydetme ihtiyacı duymuşlardır, bunun sebebi ne olabilir?

  6. Tarihin Faydalandığı Bilim Dalları

    Sosyal bilimlerin ortak araştırma konusu nedir?Aynı amaca yönelik araştırma yapan bilimler arasında yardımlaşmanın yararları neler olabilir?

  7. Tarih Bilimine Giriş Soruları

    Türklerin açıklayın boyunca kullandıkları takvimleri yazarak; bu takvimlerin özelliklerini kısaca açıklayınız.

  8. Uygarlığın Doğuşu İlk Uygarlıklar

    Mezopotamya uygarlığı (Sümerler-Akadlar-Elamlar-Babiller-Asurlular)

  9. Tarihi Çağlara Giriş

    İnsanların yeryüzünde faaliyet göstermeye başlamasından M.Ö. 3200 yıllarında Sümerler tarafından yazının bulunmasına kadar geçen döneme Tarih Öncesi Devirler denir.

  10. Taş Çağları

    Eski (Kaba) Taş (Paleolotik) Dönem (M.Ö 600.000 - 10.000). Orta (Yontma) Taş (Mezolotik) (M.Ö. 10.000 - 8.000). Yeni (Cilalı) Taş (Neolitik) (M.Ö. 8.000 - 5.500)

  11. Maden Çağları

    Maden Devirleri Bakır, Tunç ve Demir Devirleri şeklinde üçe ayrılır. Ateşin bulunması madenlerin kullanılmasına ortam hazırlamıştır.

  12. Tarih Devirleri

    Tarih, yazının icadı ile başlayan zaman dilimi içerisinde devirlere ayrılırken, insanlık tarihini etkileyen büyük ve önemli olay ve buluşlara göre dört bölüme ayrılır.

  13. Tarih Çağları Soruları

    Insanlık tarihinin en uzun çağı hangisidir? Kavimler Göçü ile başlayan çağ nedir? Maden çağlarının içinde en gelişmiş çağ hangisidir?

  14. İlk Çağ Uygarlıkları

    Mezopotamya Uygarlığı. Orta Asya Uygarlığı. Mısır Uygarlığı. İran Uygarlığı (Persler). Hint Uygarlığı

  15. Mezopotamya Uygarlığı

    Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan ve verimli arazilerden oluşan geniş bölgeye MEZOPOTAMYA adı verilir. Mezopotamyada kurulan devletler şunlardır: Sümerler, Akadlar, Elamlar, Babiller, Asurlular

  16. Orta Asya Uygarlığı

    Orta Asya kültür tarihi MÖ.5000 yıllarına kadar uzanmaktadır.Tarih sahnesine ilk defa Orta Asya da çıkan Türkler bu kültürden etkilenmişlerdir.

  17. Mısır Uygarlığı

    Afrika’nın Kuzeydoğusunda NİL NEHRİ etrafında kurulmuştur. NOM adı verilen şehir devletleri şekelinde teşkilatlanmıştır.

  18. İran Uygarlığı (Persler)

    Ülke MUTLAKİYET (Tek kişinin hakimiyetine dayanan yönetim şekli) ile yönetilmiş; SATRAPLIK adı verilen eyaletlere bölünmüştür.

  19. Hint Uygarlığı

    Toplum KAST SİSTEMİ (Kast Sisteminde meslekler babadan oğula geçer.Bir Kasta mensup kişi başka bir sınıfa geçemez.Diğer kastlarla sosyal ilişki kurmak yasaktır) denilen katı sınıf ayrımı ile sınıflara ayrılmıştır.

  20. Çin Uygarlığı

    Çin Uygarlığı Türk, Moğol ve Tibet Kültürlerinden etkilenmiştir. Hanedanlar (Bir sülalenin bireyleri, aynı sülalenin bireyleri tarafından yönetilme) tarafından yönetilmiştir.

  21. Doğu Akdeniz Uygarlığı

    Fenikeliler, İbraniler. 22 harften oluşan FENİKE ALFABESİ ni oluşturmuşlardır. Bu alfabe bugün kullanılan Latin Alfabesinin temelini oluşturmuştur.

  22. Anadolu Uygarlığı

    Anadolu; verimli arazilere sahip olması , önemli ticaret yolları üzerinde bulunması, iklim şartlarının elverili olması , etrafının denizlerle çevrili olması gibi sebeplerle birçok devlete ev sahipliği yapmıştır. Anadolu uygarlığını o

  23. Ege ve Yunan Uygarlığı

    Makedonya kralı II. Filip, Yunan şehir devletlerini birleştirerek bir devlet kurmuş ve Helen birliğini sağlamıştır. Ölümünden sonar devletin başına geçen Büyük İskender kurduğu büyük ordu ile ASYA SEFERİ’ne çıkarak devleti İmpar

  24. Roma Uygarlığı

    Roma Uygarlığı Mimari ve sanatsal açıdan gelişmiş bir uygarlıktır.Roma Döneminden Günümüze gelen birçok eser vardır.( Aspendos Tiyatrosu, Ayasofya,Meryem Ana Kilisesi, Yerebatan Sarnıcı vd.)

  25. Uygarlığın Doğuşu İlk Uygarlıklar Değerlendirme Soruları

    Indus Nehri etrafında kurulan uygarlık. Nil Nehri etrafında kurulan uygarlık. Yaradılış, Tufan, Gılgamış Destanları

  26. İlk Türk Devletleri

    Türk Adının Anlamı. Türklerin İlk Anayurdu. Orta Asya Türk Göçlerinin Sebep ve Sonuçları. Asya Hun Devleti. Kavimler Göçü ve Avrupa Hun Devleti

  27. Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı

    Türk adının anlamı üzerinde yapılan araştırmalarda değişik görüşler ortaya çıkmıştır.Türk adının TÜREMEK, OLGUNLUK ÇAĞI TÖRE SAHİBİ, GÜÇLÜ , KUVVETLİ gibi anlamlara geldiği belirtilmiştir.

  28. Orta Asya Türk Göçlerinin Sebep ve Sonuçları

    İklim koşullarının değişmesine bağlı olarak meydana gelen kuraklık, artan nüfusa mevcut toprakların yetmemesi ve bu gelişmelerin sonucunda bölgede geçim sıkıntısının ortaya çıkması

  29. Orta Asya’da Kurulan İlk Türk Devletleri

    Orta Asya’da kurulan ilk Türk Devletidir. Merkezi Ötüken’dir. En Bilinen ilk Hükümdarı Teoman; en ünlü hükümdarı ise Mete Han’dır (En parlak dönem, en geniş sınırlar).

  30. Avrupa Hun Devleti

    BALAMİR önderliğinde Avrupa ya gelen Kuzey Hunları Tuna nehrini aşarak bugünkü Macaristan bölgesine gelmişler ve burada AVRUPA HUN DEVLETİNİ kurmuşlardır

  31. Köktürkler (Göktürkler)

    I. Köktürk Devleti (552-659), II. Köktürk (Kutluk) Devleti (682-744). Türklerin tarih sahnesine ilk çıktıkları yerdir. Orhun ve Selenga ırmakları arasında kalır ve bütün Türk boyları tarafından kutsal kabul edilir.

  32. Uygurlar (744-840)

    Devletin son dönemlerinde ortaya çıkan kıtlık,açlık ve salgın hastalıklar sebebiyle devlet dağılmış; Çin sınırlarında farklı adlarla (Kansu Uygur Develeti, Turfan Uygurları) bir sure varlıklarını sürdürmüşler ve Moğolların haki

  33. Diğer Türk Devletleri ve Toplulukları

    Avarlar, Bulgarlar, Hazarlar, Macarlar, Peçenekler, Kıpçaklar, Oğuzlar, Sabirler, Türgişler, Kırgızlar, Karluklar

  34. İlk Türk Devletleri Ünite Değerlendirme Soruları

    GÖKTÜRK DEVLETİ döneminde yazılan Orhun Kitabelerinde Türk kelimesi TÜRÜK şeklinde geçmektedir. Türklerin ana yurdu ORTA ASYA dır.

  35. İslamiyetin Doğuşu ve İlk İslam Devletleri

    Mecusilik, mecus dinine ait inanç ve akidelere dayalı tutum ve davranışların bütünü; temel akideleri ateşe (ışık) tapmak olan Zerdüştilik, Mithrailik, Zurvailik, Manilik ve Mazdekilik gibi çeşitli fırka ve mezheplerin ortak adı.

  36. İslamiyetin Doğuşu ve Yayılışı

    Hz.Muhammed (SAV), Mekke’nin büyük ailelerinden, Kureyş kabilesinin kollarından biri olan "Haşimoğulları"ndandır. Babası Abdullah , annesi Amine’ dir. Dedesi Abdülmuttalip, Mekke’ nin ileri gelenlerindendir.

  37. Hz. Muhammed Dönemi (622 – 632)

    Hz. Muhammed döneminde İslamiyetin doğusu ve yayılışı. Hz. Muhammed dönemi siyasi olayları. Medine sözleşmesi. Bedir Savaşı

  38. Dört Halife Dönemi (632 – 661)

    Hz.Ebu Bekir Dönemi. Hz. Ömer Dönemi. Hz. Osman Dönemi. Hz. Ali Dönemi. Peygamberimizden sonra sırayla; Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali’nin Müslümanlara halife olarak görev yaptıkları 632-661 yılları arasında ki döneme Dö

  39. Emeviler Devleti (661 - 750)

    Hz.Ali’nin şehid edilmesinden sonra, Muaviye’nin, Şam’da bağımsızlığını ilan edip Emevi devletini kurduğu sırada, Irak’ta bulunan Müslümanlar, Hz. Ali’nin büyük oğlu Hasan’ı Kûfe’de halife seçmişler,Irak-İran-Horasan-Hic

  40. Endülüs Emevileri (756 – 1031)

    Abbasilerin halifeliklerini ilan etmesinden altı yıl sonra Emevi ailesinden Abdurrahman İspanya’ya geçti. Buradaki Müslümanlar Abdurrahman’a bağlılıklarını bildirince İspanya’da yeni bir devlet kuruldu (756).

  41. Beni Ahmer Devleti (1031 – 1492)

    Endülüs Emevileri yıkılınca başkenti Gırnata olarak kurulan bir beyliktir. Bir bakıma Endülüs Emevileri nin devamı da sayılabilir. Başkenti Gırnata olduğu için bu devlete "Gırnata İslam Devleti" de denmektedir.

  42. Abbasiler (750 - 1258)

    Ebu Müslim’in, Emevi Devletini yıkarak Küfe’de Ebul Abbas’ı halife ilan etmesiyle Abbasi Devleti kuruldu. Abbasi halifesi Ebu’l Abbas Abdullah, Hz. Muhammed’in amcası Abbas’ın soyunciandır.

  43. Türk ve İslam Bilginleri

    İslam dünyasında, dini ilimler ve fen bilimleri birbirinden ayrı düşünülmeyip tam aksine birbirini tamamlayan bilimler olarak kabul edilmiştir. Sadece öğrenmede ve araştırmada kolaylık sağlamak amacıyla bilimler, kendi arasında İslami, s

  44. İslamiyetin Doğuşu ve İlk İslam Devletleri Değerlendirme Soruları

    İslamiyetin doğuşu sırasında Arap Yarımadası’nda siyasal birliğin sağlanamamasının nedenlerini yazınız. İslamiyetin doğuşu sırasında Arap Yarımadasındaki dini yapı ve inanışlar hakkında bilgi veriniz.

  45. Türklerin İslamiyeti Kabulü

    Maveraünnehir: “İki nehir arası” anlamına gelen bir coğrafya terimidir. Orta Asya’da, Ceyhun (Amu Derya) ve Seyhun (Siri Derya) arasında tarihi bölgedir. Bugün Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan arasında bölünmüştür. Maveraünneh

  46. Türk - İslam Devletleri

    Abbasi Devleti’nin parçalanma sürecine girdiği sırada Mısır’da vali olarak görevli olan Tolunoğlu Ahmet’in burada kendi devletini kurması ile birlikte 1000 yıl boyunca sürecek olan Türk egemenliği başlamıştır.

  47. İlk Türk İslam Devletleri

    Karahanlılar, Gazneliler. Hâkaniye ve İlig-Hanlar adlarıyla da anılan Karahanlı Devleti, başta Karluklar olmak üzere Çiğil, Yağma ve Tuhsi gibi Türk Boylarına dayanıyordu.

  48. Büyük Selçuklu Devleti (1040 - 1157)

    Oğuz: Boylar, kabileler demektir. Oğuz Kağan Destanı’ndaki Oğuz Han’ın Asya Hun hükümdarı Mete Han olduğu kabul edilmektedir.

  49. Batınilik Faaliyetleri

    Batınilik; Kur’an ayetlerini kendilerine göre yorumlayan ve ayetlerin gizli (batıni) manaları olduğunu iddia eden bir harekettir. Liderleri olan Hasan Sabbah’ın amacı; Selçukluları içten çökertmek ve Sünni Selçuklular arasında Bâtınil

  50. Büyük Selçuklu Devleti’nin Dağılması

    Ülkenin hükümdar ailesi arasında paylaşılması ve sonu gelmez taht mücadeleleri ilk Türk devletlerinde olduğu gibi Büyük Selçuklu Devleti’nin de yıkılış dönemine girdi. Fetret Dönemi adı verilen bu dönem, 1091 ile 1118 yıllarını k

  51. Büyük Selçuklulara Bağlı Devletler

    Selçuklu Devleti’nde merkeziyetçi devlet anlayışının benimsenmemesi, ülkenin hanedanın malı sayılması ve fethedilen yerlerin fethedenin malı sayılması anlayışları nedeniyle devletin zayıflamasıyla birlikte çok sayıda hanedana ait de

  52. Büyük Selçuklu Devletinde Kültür ve Medeniyet

    Türk devlet geleneğinin esasını oluşturan Selçuklu devlet teşkilatı Karahanlılar, Samanoğulları, Gazneliler ve Abbasilerin teşkilatından yararlanılarak oluşturulmuştur. Selçuklular Türk devlet geleneğinin temel özelliklerini bozmadan,

  53. Türkiye Tarihi (11-13. yy’lar)

    Danişmentliler, Saltuklular, Mengücekliler, Artuklular, Çaka Beyliği ve diğer Türk Devletleri

  54. Türklerden Önce Anadolunun Durumu

    Türklerin Anadoluya gelişinden önce, Anadolu Bizans ve Sasani devletleri arasında yaşanan savaşlar yüzünden harabeye dönmüştü

  55. Anadolu Selçuklu Devleti (1075 - 1308)

    Süleyman Şah (1075-1086): Sultan Alparslan’ın Malazgirt Savaşı sonrasında verdiği emir gereğince,Anadolu’nun fethine katılan Süleyman Şah ve kardeşi Mansur Bey, Bizans’tan Konya ve çevresini, Afyon’u ve Kütahya’yı aldılar.

  56. Haçlı Seferleri (1096-1270)

    1096 -1270 yılları arasında yaklaşık iki yüzyıl süren Avrupa Devletlerinin Türk-İslam Dünyasına yaptıkları seferlere denir. Kısaca Haç ile Hilal arasındaki mücadeledir. Avrupalıların elbiselerinde, kullandıkları araç-gereçlerde ha

  57. Tarih Öncesi Devirler

    İnsanların yeryüzünde faaliyet göstermeye başlamasından M.Ö. 3000 yıllarında Sümerler tarafından yazının bulunmasına kadar geçen döneme Tarih Öncesi Devirler denir.

  58. Romalılar Döneminde Bilim

    M.I. 30 yilinda Romalilar Iskenderiye’yi ele geçirdiler ve bilinen Dünya’yı hakimiyetleri altina aldilar. Eski ve yeni kentleri, yollarla ve köprülerle birbirlerine bagladilar ve Roma hukuku araciligiyla, idareleri altindaki genis eyaletlere öte

  59. Yedi Yıl Savaşları

    Yedi Yıl Savaşları, Avrupa’nın belli başlı devletleri arasında, 1756-1763 arasında gerçekleşen bir dizi askeri çatışmadır. Avusturya, Avusturya Veraset Savaşları’nda (1740-1748) elinden çıkan Silezya bölgesini geri alabilmek için i

  60. Otuz Yıl Savaşları

    Otuzyıl Savaşları on yedinci yüzyılda Hıristiyanlığın Avrupa kıtasındaki mezhep kavgalarının 1618-1648 yılları arasındaki safhası.



Taglar: SınıfTarihNotları

Mesaj / Bildirim Gönderin