Ökse Otu Faydaları


Ökse Otu Faydaları
Çekem, Burç, Gökçe, Gevele, Gövelek adları ile de tanınır. Saçak köklerinin yardımı ile yapraklı ağaçlarda, çam ve köknar ağaçlarında asalak olarak yaşar. Kendisini barındıran ağacın üstünde yuvarlak bir biçimde yetişir. Her zaman yeşil olan yaprakları deriyi andırır ve sarımsı yeşildir. Meyveleri beyazımsı, cama benzer içi kaygan ve yapışkandır. Bitkinin tohumları yapışkandır. İnce kıyılarak kurutulan yapraklar ve küçük saplar yalnızca Ekim başlarından Aralık ortasına kadar ve Mart - Nisan aylarında toplanır. Mart-Nisan aylarında meyve vermemiş olduğu için yaprak ve sapları toplamak kolaydır. Bu zaman dışında, şifalı güce sahip değildir. Meşe ve kavak ağaçlarında yetişenlerin sırasıyla en şifalı olanlarıdır.

* Epilepsiye karşı kullanılan en iyi bitkidir. Sedef otuyla birlikte kaynatılıp 40 gün içilir. Kronik kramplara ve isterik hastalıklara karşı önerilmektedir. Peklik verici, idrar arttırıcı, kusturucu, kuvvetlendirici etkileri vardır. Tümörlerde etkilidir.

* Donmalara karşı taze ökseotu meyvesinin lapası yapılır, içyağı ile karıştırılarak merhem haline getirilip kullanılır.

* Romatizma ağrılarının giderilmesi için; çekemin yakı sakızıyla ezilmesi sonucunda elde edilen karışım yakı halinde kullanılır.

* Salgı sistemini iyi biçimde etkilediği için, metabolizma bozukluğu olanlar, 6 ay kadar Ökseotu çayı içmelidir. Pankreas üzerine olan etkisi, ara verilmeden içilen çayla, şeker hastalığının oluşmasına yol açan dengesizlikleri ortadan kaldırır.

* Hormon dengesinin bozuk olduğu hallerde günde en az iki fincan çay sabah ve akşam içilmelidir.

* Atardamar sertliğinde etkin olarak kullanılır. Kalp krizine karşıda, önceden aksatmadan bitki çayı içildiğinde önleyici etkisi olacaktır.. Eğer kalp krizi geçirilmişse 6 hafta boyunca günde üç fincan, 3 hafta boyunca günde 2 fincan, iki hafta boyunca 1 fincan bitki çayı içilir. Bu kürün uygulanışı; ikl fincan kahvaltıdan önce ve sonra ikinci fincan, öğle yemeğinden önce ve sonra, üçüncü fincan akşam yemeğinden önce ve sonra olmak üzere hep yarım fincan olarak içilmelidir.

* Kalbe ve kan dolaşımına etkisi vardır. Damar kireçlenmesini önler, tansiyon düzenleyicidir. Kanın kafaya basıncını, kulakların uğuldamasını ve görme bozukluklarını düzene girdirir.

* Kalp ritim bozuklukları, halsizlik, baş dönmesi, ve çalışmaya isteksizlik hallerinde, soğuk olarak hazırlanan bitki çayından günde üç fincan yudumlanarak içilir.

* Her yıl bir kere, 6 hafta sürekli bir Öksekiotu çayı kullanılmalıdır. Kan dolaşımı ve tansiyon normale dönecektir. Bu durumun değişmemesini sağlamak için yıl boyunca bir fincan bitki çayı sabahları içilmelidir.

* Kalp krizine karşı ve sonrası önlem için kullanılır.

* Kan durdurucu olarak kullanılır. Soğuk olarak buruna çekildiğinde burun kanamasını durdurur. Akciğer kanamasını, tifo veya dizanteri sonrası barsak kanamalarında çay olarak içilir.

* Sindirim ve solunum sistemini uyarır. Gut ve göğüs hastalıklarını iyileştirir. Hazmı kolaylaştırır; ezilerek elde edilen suyu 8 saat bekletildikten sonra içilir.

* Döl yatağı ve adet görme düzensizliğini önler. Fazla miktarda olan adet kanamalarını, loğusalık kanamalarını kontrol altına alır.

* Menopozda kalp çarpıntısı düzensizliği, duygu coşkunlukları, korku ve soluk alma zorluklarına karşı birkaç yıl boyunca içilmelidir.

* Kısırlıkta taze bitki yıkanır, nemli iken mikserde sıkılır. Bu özsudan 25 damla, biraz suyun içine dökülerek kahvaltıdan yarım saat önce ve yatmadan önce alınmalıdır.
 
* Çıbanların drenajı için; ezilmiş çekemler çıban üzerine uygulanır.

* Kanserden koruyucu ve kansere karşıda etkilidir.

KULLANIM BİÇİMLERİ

Çay hazırlamak:
Ökseotu çayı yalnızca soğuk suda hazırlanır! Bir çay kaşığı dolusu bitki, bir fincan soğuk suya akşamdan koyulur, sabahleyin hafifçe ısıtılır ve süzülür. Eğer gün boyunca fazlaca içilmesi gerekiyorsa, hazırlanan çay temiz bir termosa konur veya her seferinde sıcak su banyosunda ısıtılır.

Taze bitki özsuyu:
Taze yapraklar ve sapları yıkanır ve nemli halde mikserde sıkılır.

Merhem hazırlamak:
Taze beyaz meyveler, domuz yağı veya içyağı ile iyice karıştırılır ( donuklarda dıştan kullanılır.)

UYARI:
Yaprakları ve sapları zehirli değildir, ama meyveleri ağız yoluyla kullanıldığında zehirlidir. Çekem ökseotunun kurutulmuş meyvesine denilir. Albümine karşı duyarlı kişilerin ve tüberküloz hastalarının kullanması doğru olmaz.

Admin

Taglar: ÖkseFaydaları

Şifalı Bitkiler - İlginizi çekebilecek başlıklar
Cibes Otu Faydaları

Cibes Otu Faydaları Nelerdir?

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Çiriş Otu Faydaları

Çiriş Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Adaçayı Faydaları

Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru

Altınbaşak Otu Faydaları

Bu bitki hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda, ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir. Tüylü ve altın sarısı çiçeklerle bezeli sapı 80 cm kadar yükselebilir. Çiçekleri Temmuzdan Ekim’e kadar toplanabilir.

Anason Otu (Çayı) Faydaları

Maydanoz türünde bir bitkidir. Beyaza çalan yaprakları, meyvesinde iki tane birbirine yapışık şifalı tohumlarının kendine özgü kokusu vardır.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin