Kırlangıç Otu Faydaları


Kırlangıç Otu Faydaları
Temreotu olarak ta bilinir. 30-80 cm yüksekliğindeki bitki, Mayıstan sonbahar ortalarına kadar çiçeklenir. Yapraklarının uçları dişlidir ve meşe yapraklarına benzer. Gövdesinden ve saplarından portakal sarısı, koyu bir sıvı çıkarılır. Genellikle ormanların güney kıyılarında, duvar ve çitlerin dibinde ve moloz yığınlarının üstünde yetişir. Kışın, yetiştiği yere dikkat edilmişse, Kırlangıçotu karlar altında bulunabilir.

*Yaprakları ve çiçekli dalları acı, lezzetli, sarı bir süt içerir. Bu sütü siğillerde kullanılır. Bitkinin toprak üstündeki kısımları ve sütü idrar ve safra arttırıcı, müshil edici, ağrı kesici ve uyuşturucu etki gösterir. Deri hastalıklarında, nasır ve siğillerde, temriyede, taze bitkinin özsuyu harici olarak sürülür. Yine, bitkinin sapı kırılır, elde edilen özsu nasır ve siğillerin üstüne sürülür.Günde 3-4 kez uygulanır.İyi bir antiseptiktir, egzamaya iyi gelir.

* Damar sertliği, kalp, kan dolaşımı hastalıklarına faydalıdır, idrar söktürücüdür. Romatizma, gut hastalıklarında kullanılır. Organ spazmlarına karşı koyar.

* Kan yapıcı ve temizleyici, karaciğer safra kesesi, böbrek hastalıklarının yansıra metabolizma üzerine de olumlu etkilere sahiptir. İyice sıkılmış taze bitkinin özsuyu mikserde sıkılır ve iki misli ılık suyla karıştırılarak gün boyunca yudumlanarak içilir.

* Sarılıkta; 30gr Kırlangıçotu, kökü ile birlikte 1-2 saat yarım litre beyaz şaraba yatırılan kür kullanılır.

* Ağrılı basurda, idrar yaparkenki yanmalarda ve sancılarda, kulak uğultularının giderilmesinde yardımcıdır. Bitki özsuyu ılık suyla veya bitki çayıyla karıştırılarak günde 2-3 fincan yudumlanarak içilir.

* Ülser yaralarının kapanmasını çabuklaştırır, kadınların adetlerini düzenler. Mide ve karın üzerinde yapılacak kompresler kurt düşürücüdür.

* Katarakt ve göz saydam tabakasındaki lekeler yavaş yavaş kaybolur. Bitki özsuyu göz ağtabakası kanamasına ve çözülmesine karşıda yardımcı olur. Bir bitki yaprağı alınır ve yıkandıktan sonra nemli parmakların arasında ezilir, elde edilen nemlilik işaret parmağı ile göz pınarlarına sürülür. Göze sürülmediği halde göz emer. Katarakt, görme zayıflığı ve yorgun düşen sağlıklı gözler için kullanılır

* Deri kanserinde, portakal sarısı bitki özsuyu ile günde 5-6 kere derideki çıban ıslatılarak tedaviye yardımcı olunur. Lösemide Isırganotu ve genç Mürver filizleri, Kırlangıçotu karışımı kullanılır..

* Kadınların yüzlerinde, kollarında ve bacaklarındaki fazla kıllaşmalar, böbreklerdeki dengesizlikten ibaretse , kıllı bölgeye mikserle elde edilen taze bitki özsuyu sürülür.(Bu özsuyu buzdolabında 6 ay saklanabilir). Derinin özsuyu emmesi için birkaç saat beklenir, sonra o bölge yumuşak bir sabunla yıkanır ve biraz kurumuş olan bölgeye Aynısafa merhemi veya Papatya yağı sürülür. Bunun yansıra Isırganotu çayı günde en az 3-4 fincan içilir. Böbrekleri ve kan dolaşımını uyarmak için Atkuyruğu oturma banyoları yapılır.


Saç dökülmesini önler. Dışardan uygulandığında sivilceleri yok eder.

UYARI:
Tazesi zehirlidir. Onun için kurutulmuşu kullanılır. Taze kırlangıç otunu yiyen hayvanlarda da zehirlenme yapar. Zehirlenme bir çırpınma ile başlar, bunu omurilik ve çevre sinirlerinin felci izler. Daha çok haricen kullanılması tavsiye edilir. Doktor tavsiyesiyle alınmalıdır.


KULLANIM BİÇİMLERİ


Çay hazırlamak:
Bir çay kaşığı bitki , bir fincan kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir.

Bitki özsuyu:
Yapraklar, saplar ve çiçekler yıkanır ve kurumadan mikserde sıkılır.

Bitki tentürü:
Kimyasal ilaç olarak eczaneden alınabilir.

Admin

Taglar: KırlangıçFaydaları

Şifalı Bitkiler - İlginizi çekebilecek başlıklar
Cibes Otu Faydaları

Cibes Otu Faydaları Nelerdir?

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Çiriş Otu Faydaları

Çiriş Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Adaçayı Faydaları

Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru

Altınbaşak Otu Faydaları

Bu bitki hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda, ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir. Tüylü ve altın sarısı çiçeklerle bezeli sapı 80 cm kadar yükselebilir. Çiçekleri Temmuzdan Ekim’e kadar toplanabilir.

Anason Otu (Çayı) Faydaları

Maydanoz türünde bir bitkidir. Beyaza çalan yaprakları, meyvesinde iki tane birbirine yapışık şifalı tohumlarının kendine özgü kokusu vardır.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin