Diabetes insipidus (Şekersiz Diyabet) Hastalığı
Diabetes insipidus (Şekersiz Diyabet) Hastalığı anlamı nedir?
- İsim ve belirtilerdeki benzerliğe rağmen bu rahatsızlık şeker hastalığı ile karıştırılmamalıdır. İnsülin (hücrelere enerji temin etmek için vücudun glikozu kullanmasını ve korumasını temin eden hormon) yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan şeker hastalığının (diabetes melitus) aksine, şekersiz diyabet (diabetes insipidus) antidiüretik hormon (ADH) yetersizliği nedeniyle ortaya çıkar. Bu hormon hipofiz bezinin arka lobu tarafından salgılanır. Eğer antidiüretik hormon yetersizliği varsa, vücutta su dengesini kontrol olayı kaybolur.
Uygun sıvı seviyesini korumak için gerekli olan suyu yeniden emmenin yerine, böbrekler suyu dışarı atar. Belirtiler * Aşırı susama, * idrar miktarının artışı, * Su kaybı, fiziki çöküntü ve düşük tansiyon koma halini ortaya çıkarabilir. Şekersiz diyabet hastalığı olanların yaklaşık yarısında rahatsızlığın nedeni bilinmez. Ancak belirtilerin ortaya çıkmasından birkaç yıl sonra bir hipofiz tümörü açıkça görülebilir.
Kafada herhangi bir yaralanma veya hipofiz tümörleri için herhangi bir yaralanma veya hipofiz tümörleri için herhangi bir ameliyat nedeni ile hipofiz bezlerinde ortaya çıkan zararlar tanımlanabilen nedenler arasındadır.
-
Hastalıklar Sözlüğü Tüm Liste »
Sayfa Yorumları