Ek Yığılması » Gramer Terimi


  1. Ek Yığılması anlamı nedir?

  2. Bir ekin veya aynı görevi yüklenmiş şekilce farklı eklerin kelime içinde arka arkaya sıralanması olayı: Uyg. tigin/tigi+t+ler «prensler», sler+ler «sizler», Harz. , Çağ. ik+ev+len «ikisi bir arada», üç+ev+len «üçü bir arada» kim+i +si, EAT.

    kul+cug+az «kulcağız», yer+cüg+ez, oğur+layın+ca «gizlice», demin+ce+cik, yavaş+ça+cık, yavru+cağ+ız Uyg. az+rak+ça+kıa «azıcık» Özb. kiç+kine+gine «pek küçük» Kary. kız+gına+ceh «kızcağız», Tel.

    as+kın+çak «azıcık», Anad. ağzl. ey+ce+ne, ey+ce+men, çabuk+ça+na, vb. Olayın meydana gelişi genellikle ilk ekin görevindeki bir aşınmanın sonucudur.

    Bu durumda ilk ek ya birleştiği kelime ile kaynaşmış ve kendini şekilce korumuştur. Yahut da sonradan gelen ek ile kaynaşarak birleşik bir ek oluşmuştur. Bazen de eski ekin görevinde bir zayıflama söz konusu değildir. Tek şekilden farklı görevlerin gelişmesi sonunda, ikinci ek o kelimeye yeni bir görev yüklenerek gelmiştir.

    || Arapçadan dilimize çokluk şekilleriyle geçmiş olan evlat, evrak, talebe, teşkilat gibi kelimelerin yeniden birer +lar/+ler çokluk eliyle genişletilmeleri de ek yığılması niteliğindedir: evlat+lar, evrak+lar, talebe+ler, teşkilat+lar gibi.

  3. Gramer Terimleri Sözlüğü Tüm Liste »

Sayfa Yorumları

Yorum Ekle







Mesaj / Bildirim Gönderin