Elektrik Mühendisliği Bölümü


Elektrik Mühendisliği Mühendisliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

EÄŸitimi:
Türkiye’de, üniversiteye geçiş sınavı ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü kazanılarak 4 yıllık lisans eğitimi(yabancı dil hazırlık hariç) görülür. Öğrenciler elektrik üzerine genel tüm dersleri görürler, 3. sınıfta ya da 4.sınıfta seçtiği altdala göre daha detaylı eğitim alır. Farklı bir altdalı yüksek lisansta da seçerek uzmanlaşabilir.
Elekrik-elektronik Mühendisliği dışında elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, kontrol mühendisliği, biyomedikal mühendisliği gibi bölümler de vardır. Bu bölümlerde elektrik-elektronik mühendisliğinden farklı olarak opsiyon(altdal) seçimleri sınırlıdır. Kontrol, elektrik ve biyomedikal mühendislikleri kendi alanlarıyla sınırlıdır opsiyon seçimi yoktur. Elektronik ve haberleşme mühendisliğinde ise elektrik(güç) mühendisliği opsiyonunu seçilemez elektronik, haberleşme(telekomünikasyon), biyomedikal gibi alanlara yönelenebilir. Alt dallar ayrı bölüm olarak açıldığında daha detaylı ve alana yönelik bir eğitim alınır ancak iş alanları kısıtlanmış olur.
 
Çalışma Alanları:
Elektrik üzerine serbest mühendis olarak kendi "mühendislik firması"nı açabilir, bir mühendisin elektrik projesinde yıllık 500.000m2 imza yetkisi vardır,
Dünyaca büyük firmalarda en az 500’den fazla mühendisin bir arada çalıştığı Araştırma ve Geliştirme Merkezlerinde "arge mühendisi" olarak,
Tek başına "yapı denetim" firması kurma yetkisi vardır, (gerekli sayıdaki teknik personeli çalışan olarak belgelemesi şartları vardır),
Elektrik mühendisliği firmalarında "proje mühendisi", "şantiye mühendisi" olarak çalışabilir,
İlgili mühendislik firmasında "proje mühendisi" olarak,
Firma ve fabrikalarda herhangi bir birimde "yönetici" olarak,
Banka vb. gibi kuruluşlarda "yönetici" olarak,
Sahada ekip yönetimi için "saha mühendisi" olarak,
İlgili iş konusunda "tasarım mühendisi" olarak,
Firmalarda "yazılım mühendisi" olarak,
Kurulum, onarım, bakımda ekip yönetimi için "bakım mühendisi" olarak,
Elektrik enerjisi dağıtım şirketlerinde, arıza ekipleri yönetimi için "koordinatör mühendis" olarak,
İşletme kaynak planlaması için "planlama mühendisi" olarak,
Fabrikalardan hammadde, malzeme tedarik için "satınalma mühendisi" olarak,
Üretimi yapılan bir ürün ya da parçasını, firma ve fabrikalara pazarlamak için "satış mühendisi" olarak,
Yapı denetim firmasında"elektrik mühendisi uygulama ve proje denetçisi" olarak, yetki sınırı yıllık 120.000m2 dir,
Yapı denetim firmasında "elektrik mühendisi kontrol elemanı" olarak, yetki sınırı yıllık 120.000m2 dir,
Devlette kamu personeli seçme sınavı ile "elektrik mühendisliği" kadrolarında,
 
vb. gibi alanlarda görev yapabilirler.


Admin

Taglar: ElektrikMühendisliğiBölümü

Meslek Rehberi - İlginizi çekebilecek başlıklar
Elektrik Öğretmenliği Bölümü

Elektrik Öğretmenliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Elektrik-Elektronik Mühendisliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Elektrik-Elektronik Teknisyenliği Bölümü

Elektrik-Elektronik Teknisyenliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Adalet Bölümü

Adalet; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Ağaç İşleri Bölümü

Ağaç İşleri; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin