Ayı Sarımsağı Otu Faydaları


Ayı Sarımsağı Otu Faydaları
Yabani sarımsak ta denilir. Bitki daha görünmeden keskin sarımsak kokusu duyulur. İlkbaharın müjdecisi ayısarmısağı, nemli çayırlarda, gölgeli ve nemli dere kıyılarında, çalılıkların altında, karanlık yapraklı ağaç ormanlarında, kuytu yerlerde yetişir. Ayısarmısağı, genellikle bilinen sarımsağın özelliklerini paylaşır, ancak ondan daha şifalıdır. Genç yaprakları nisan ve mayısta, çiçeklenmeden önce, soğanı yaz sonunda veya sonbaharda toplanır Ayısarmısağı kökü, aynı sarımsak gibi kullanılabilir.

Bol miktarda C vitamini ihtiva eder.

* Tüm bedeni temizler, hasta ve inatçı maddeleri dışarı atar, sağlıklı kan yapar, zehirli maddeleri öldürür ve dışarı atar, midenin, bağırsakların kanın temizlenmesini sağlar.Tansiyonu düşürür.

* Doku yaşlanmasını yavaşlatma kürü için vazgeçilmez bitkidir. Yaprakları kurutulduklarında şifalı özelliklerini yitirdikleri için, doku yaşlanmasını yavaşlatma ve ilkbahar temizliği kürü için taze olarak kullanılmalıdır. Küçük küçük doğranarak, tereyağlı ekmeyin üstüne serpilip yenebilir. Ayrıca ince ince doğranarak, aroma katkısı yerine çorbalara (kaynatılmadan), haşlanmış patateslerin üstüne ve maydanozla tamamlanan daha başka yemeklere kullanılabilir. Yapraklar ıspanak veya salata gibi de kullanılabilir. Fakat miktar fazla tutulduğunda rahatsız edici bir tat verdiğinden, ıspanak yemeği gibi hazırlandığında, ısırganotu ile karıştırılarak kullanılmalıdır.

* Atardamar sertliğini önlemeye, zihin açmaya yarayan Ayısarmısağı tentüründen yıl boyunca her gün 10 veya 12 damla biraz su ile karıştırılarak alınır.

* Kronik deri hastalıklarının tedavisinde yararlıdır. Egzama ve döküntüler olanlar uzunca bir süre kullanmalıdırlar .

* Mide ve barsak sistemi üzerine etkilidir. İshaller de ve eğer bağırsak krampı veya yorgunluğu sonucu oluşmuşsa kabızlıklarda etkilidir. Barsak solucanlarında, bir süre yemeye devam edilirse yok olurlar.

* Sürekli balgam çıkaran ve bu nedenle soluk alma zorluğu çeken yaşlılar için, Ayısarmısağı şurubu rahatlatıcı etki sağlar.

* Öksürüklerde, göğsü yumuşatır, ödemlerde ve akciğer hastalıklarında iyileştirici etkisi vardır.

* İdrar söktürür, kullanılan taze yapraklar böbrekleri ve mesaneyi temizler.

* Yaralar üstüne taze bitki özsuyu sürüldüğünde iyileştirir.

* UYARI:
Mideleri duyarlı olanlar, yaprakları ve kökü ince ince doğrayıp, üstüne sıcak süt döküp 1-2 saat bekledikten sonra, bu sıvıyı içmelidirler.

KULLANIM BİÇİMLERİ

Aroma olarak:
Taze bitki yaprakları, Maydanoz gibi doğranarak, teryağlı ekmeğin, çorbaların, salataların ve et yemeklerinin üstüne serpiştirilir.

Bitki tentürü:
Küçük doğranmış yapraklar veya soğanlar, bir şişenin boğazına kadar gevşekçe doldurulur, üstüne, bitkileri aşacak miktarda, iyi kaliteli konyak dökülür ve 14 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletilir. Günde dört kez, biraz suyun içine 10 veya 15 damla damlatılarak alınır.

Admin

Taglar: AyıSarımsağıFaydaları

Şifalı Bitkiler - İlginizi çekebilecek başlıklar
Aynısafa Otu Faydaları

Altıncık, Ölçüçiçeği, Tıbbi Öküzgözü, Tıbbi Nergis olarak ta bilinir. Sapı ve yaprakları etlidir , tutulduğunda, sanki yapışkanmış duygusu verir. Sabahları saat yediden sonra da çiçekleri kapalı kalmayı sürdürdüklerinde, o

Ayva’nın Yararları - Picus Eydania

Mayhoş, sulu ve sert olan limon ayvası ile, tatlı daha yumuşak fakat sulu olmayan ekmek ayvası olmak üzere iki çeşidi vardır. Çiçekleri zamanında toplanıp gölgede kurutularak saklanır.

Bal Faydaları

Balın kalitesi alındığı bitkilere göre değişir, en kaliteli bal çiçekbalıdır.Memleketimizde ise yaylanın yüksekliği ve çiçek çeşidinin bolluğu ile tanınan ANZER balı çok kıymetli ve çok şifalı olduğuna inanılır.

Adaçayı Faydaları

Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru

Altınbaşak Otu Faydaları

Bu bitki hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda, ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir. Tüylü ve altın sarısı çiçeklerle bezeli sapı 80 cm kadar yükselebilir. Çiçekleri Temmuzdan Ekim’e kadar toplanabilir.

Anason Otu (Çayı) Faydaları

Maydanoz türünde bir bitkidir. Beyaza çalan yaprakları, meyvesinde iki tane birbirine yapışık şifalı tohumlarının kendine özgü kokusu vardır.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin