Anason Otu (Çayı) Faydaları


Anason Otu (Çayı) Faydaları
Maydanoz türünde bir bitkidir. Beyaza çalan yaprakları, meyvesinde iki tane birbirine yapışık şifalı tohumlarının kendine özgü kokusu vardır. Nisan ve Mayıs sonuna kadar dikilen tohumları filizlenince bir buçuk karış aralıklarla seyreltilir. Kuru havalarda çapalanır ve dipleri doldurulur. Yazın açan çiçekleri Ağustos ve Eylül arasında tohum verir. Temmuz - Ağustosta toplanır.

* Mide bulantısını keser. Hamilelerin yemeklerden tiksinmesini engeller.

* Bağırsak gazlarını giderir (yemeklerden sonraki), hazımsızlığı giderir. Sindirimi uyarır. susuzluğu ve zehrin zararını giderir. Bebeklerin karın ağrısı, hazım bozukluğu,gaz ve uykusuzluk problemlerine karşı eskiden beri kullanılır. 1 kahve kaşığı anason tohumu 2 su bardağı suda haşlanır, süzülür. Acımsı olduğu için biraz şeker ilave edilerek birer kahve kaşığı ve çok ılık olarak bu sudan günde 3-4 kez içilir. Ya da bebekler için ; bir çay kaşığı tohumdan bir bardak suyla çayı hazırlanır. Yemeklerden önce veya süte katılarak birkaç çay kaşığı verilir.

* Akciğerin, dalağın,mesanenin, böbreklerin, rahmin tıkanık damarlarını açar. Yemeklerden sonra 1’er çorba kaşığı yutulur veya kaynatılır birer bardak suyu içilir.

* Meniyi çoğaltır, kadınların sütünü artırır, aybaşı kanamalarını söktürür, iştah açıcıdır,beyin yorgunluğunu giderir, sinir sistemine etki eder uyku verir.İdrar söktürücü etkisi vardır.Migren ağrılarını dindirir. Hıçkırığı giderir.

* Romatizmaya iyi gelir. Anoson sedef çiçeği ile birlikte yutulur.

* Enfeksiyonlara karşı koyma gücünü artırır. Kaynar suya atılan bir miktar anason vücut ağrılarını dindirir.

* Yüze canlılık ve güzellik verir. Kaynatılıp şerbet yapılıp içilir.

* Göğüs sarkmasını önler. Genç kızların göğüslerinin büyümesini temin eder.

* Sürme yapılıp göze çekilince gözdeki perdeyi alır. Baş ağrısı ve baş dönmesine tütsüsü yapılırsa iyi gelir.

* Göğüsü yumuşatır, astım, nefes darlığı, bronşit, öksürüğe iyi gelir, kaynatılarak içilir.

* Kan dolaşımını düzenler. Kalp çarpıntısı rahatsızlığında etkili olduğu belirtiliyor. Kan yapar. Ağız kokusunu giderir

* Vazelinle vücuda sürülürse vücut bitlerini öldürür.

* Mide ekşimeleriyle, fazla alınan alkolden sonra ; bir çay kaşığı karbonata, kaşığın ancak ucunda kalacak kadar anason tohumu unu katılır. Bir bardak suda iyice karıştırılarak içilirse, hastayı rahatlatır.

- İmbikten çekme usulü ile tohumlarından elde edilen anason yağı mide rahatsızlıklarına iyi gelir.İştah açıcıdır. Çiğneyerekte kullanılabilir.

- Anason tohumu; raziyane, karaviye, kişniş tohumları katılmak suretiyle karışımlar yapılır. Bazı yerlerde anason dövülerek ekmek hamuruna karıştırılarak midesi zayıf olanlar için galeta unlu maddeler yapılır.

* Ezilen tohumu gül yağı ile karıştırılıp süzülürse, kulağın ağrı ve cerahatini giderir.

* Çocuk ishaline karşı gülyağı, kimyon, anason, kereviz tohumu dövülür, gülyağı ile karına yakı gibi vurulur.

* Toz haline getirilirken anason tohumları üzüm şırasına karıştırılarak içildiğinde böbrek taşlarını düşürür.

* Ağızda devamlı anason tohumu çiğneyen kadının çocuk yapma kabiliyeti fazlalaşır. Kadınlardaki beyaz akıntıyı durdurur.

* UYARI:
Fazla kullanıldığında uyuşukluk verir. Hamileler ve adet görenler kullanmamalı baş ağrısı ve görme bozukluğu yapar. Daimi kullanmalarda anisizm(? )hastalığına sebep olur.

Admin

Taglar: AnasonÇayıFaydaları

Şifalı Bitkiler - İlginizi çekebilecek başlıklar
Aslan Pençesi Otu Faydaları

Halk dilinde, Şebnemli, Aslanayağı, Tavşanayağı, Hizmetçikız, Kadınmantosu olarak da bilinir.En çok, orman ve yol kıyılarında, bayırlarda, yüksek yerlerdeki nemli çayırlarda ve dağlık bölgelerde yetişir.

Atkuyruğu Otu Faydaları

Kırkkilitotu veya Zemberekotu olarakta tanınır. Tarlalarda, demiryollarının kıyılarında ve eğimli yerlerde yetişir. Balçıklı toprakta yetişenleri en şifalı olanlarıdır.

Ayı Sarımsağı Otu Faydaları

Yabani sarımsak ta denilir. Bitki daha görünmeden keskin sarımsak kokusu duyulur. İlkbaharın müjdecisi ayısarmısağı, nemli çayırlarda, gölgeli ve nemli dere kıyılarında, çalılıkların altında, karanlık yapraklı ağaç ormanlarında,

Adaçayı Faydaları

Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru

Altınbaşak Otu Faydaları

Bu bitki hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda, ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir. Tüylü ve altın sarısı çiçeklerle bezeli sapı 80 cm kadar yükselebilir. Çiçekleri Temmuzdan Ekim’e kadar toplanabilir.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin